Sağlıklı Beslenme Piramidi
Beslenme Piramidi 5 Ana Besin Grubunu İçerir
Piramit En Altta Yer Alan ve Sıklıkla Tüketilmesi Gereken Karbonhidratlarla Başlar.
Daha Az Tüketilmesi Gereken Gıdalara Doğru Gider.
Bu Besin Grupları
Karbonhidratlar,
Mineraller,
Proteinler,
Yağ
Şekerdir.
Beslenme Piramidi Gıdaların Doğru Seçimi İçin Rehberimiz Olmalıdır.
Karbonhidratlar:
Alt Grupta Yer Alan Ve Sıklıkla Tüketilmesi Gereken
Gıdalardır.
Karbonhidratlar Pirinç, Bulgur, Makarna Gibi
Tahıllardır.
Yetişkin İnsan Vücudunda Toplam Karbonhidrat
Miktarı %1'in Altındadır.
Karbonhidratların Başlıca Görevi, Vücuda Enerji
Sağlamasıdır.
Günlük Enerjimizin Çoğunu Karbonhidratlardan
Sağlarız.
İnsan Vücudunda Karbonhidratlar Çok Az Miktarlarda
Glikojen Olarak Depo Edilir ve Gerektiğinde Glikoz Olarak Salınır.
Mineraller:
Sağlıklı Yaşam İçin Gereklidir.
Mineraller (Kalsiyum, Bakır, İyot, Demir, Çinko
Vb.) Sebze ve Meyvelerde Bulunur, Hücre Korunması Ve Sağlıklı Diş, Kemik, Cilt
Yapısı İçin Önemlidir.
Mineraller Ayrıca Kalp Ritmi, Kan Basıncı,
Vücuttaki Sıvı Dengesi Gibi Daha Bir çok düzenleyici fonksiyonlarda Rol Oynar.
Yetişkin İnsan Vücudunun Ortalama %6'sı
Minerallerden Oluşmuştur.
Başlıca Kalsiyum Ve Fosfor Olmak Üzere Minerallerin
Bir Bölümü İskelet ve Dişlerin Yapı Taşıdır.
Diğer Bir Bölümü (Sodyum, Potasyum..) Vücut Suyunun
Dengede Tutulmasını Sağlar.
Bazı Mineraller Örneğin Demir Vücutta Besin
Öğelerinden Enerji Oluşması İçin Zorunlu Olan Oksijenin Taşınmasında
Gereklidir.
Bazı Minerallerde Vücudun Çalışmasını Düzenleyen
Enzimlerin Bileşenlerinde Yer Alır.
Bazılarıda (Çinko Selenyum..) Savunma Sisteminin
Yeterliliğinde Kullanırlar.
Proteinler:
Vücudun En Etkili Kalori Yakıcı Bölümü Olan Kas
Dokusunu Güçlendirmek Açısından Çok Önemlidir.
Protein Ette, Süt Ürünlerinde ve Daha Az Olarak
Hububat Ürünlerinde Bulunmaktadır.
Yetişkin İnsan Vücudunun Ortalama %16'sı
Proteinlerden Oluşmuştur.
Bu Depo Şeklinde Değil, Çalışan ve Belirli İşler
Yapan Hücreler Şeklindedir. Proteinler Hücrelerin Esas Yapısını Oluştururlar.
Belirli Hücreler Birleşerek Vücut Dokuları ve
Organları Yapılır.
Böylece Protein, Büyüme Ve Gelişme İçin Başta Gelen
Besin Öğesidir.
Vücudun Savunma Sistemlerinin, Vücut Çalışmasını
Düzenleyen Enzimlerin, Bazı Hormonların da Esas Yapıları Proteinlerdir.
Yağ-Şeker:
Yağ ve Şeker, Çok Az Tüketilmesi Gereken Gıdalardır
Fakat A, D, E ve K Vitaminleri Gibi Vücudumuz İçin
Önemli Vitaminleri Taşıma Görevi Yaptıklarından Dolayı Sağlığımız İçin
Yenilmesi de Çok Önemlidir.
Sıvı Ve Katı Yağlar, Şeker ve Tatlılar Bu Grupta
Yer Alır.
Yetişken İnsan Vücudunun Ortalama % 18'i Yağdır.
Yağ En Çok Enerji Veren Besin Öğesidir.
Vitaminlerin Bir Bölümü Vücuda Yağla Alınır.
Yağ Mideyi Yavaş Terk Ettiğinden Doygunluk Verir.
Deri Altı Yağı Vücut Isısının Hızlı Kaybını Önler.
Yağın Yapı Taşlarının Bazıları, Vücudun Düzenli
Çalışmasında Etkinliği Olan Bazı Hormonların Yapımı İçin Gereklidir.
Yemek Yeme Alışkanlığımız Zihinsel ve Bedensel
Faaliyetlerimizi Etkileyen Unsurlardan Biridir.
Sağlıksız Beslenme Düşünme ve Kavrama Yeteneğinin
Azalmasına ve Hafıza Kayıplarına Neden Olur.
Günde 8 Saat Uyuduğunuz Halde Kendinizi Yorgun
Hissediyor,
Bedensel, Zihinsel Faaliyetlerinizde Çabuk Yoruluyor,
Hafıza ve
Düşüncenizde Azalma Görüyorsanız Mutlaka Yemek Yeme Alışkanlığınızı Gözden
Geçirin ve Aşağıdaki Önerilerimize Bir Göz Atın.
Yorumlar
Yorum Gönder