Fakirlerin Yemeği Istakoz, Nasıl Zengilerin Yemeği Oldu?
Karşınızda dünyanın en sevimli hayvanlarından birisini gibi durmuyor
Uzun antenleri, büyü kıskaçları, uzun gövdesi ve arkaya doğru uzamış olan gövdesiyle, ıstakoz adeta suyun altında yaşayan "Garip bir böcek" gibi.
Bu böceksi görüntüsü
Istakozla ilk kez karşılaşanları da etkilemiş olacak ki
Önceleri onları denizin “Hamamböcekleri” olarak tanımlamışlar
Toplum içindeki en itilmiş
Yok sayılmış ve önemsenmeyerek ötekileştirilmiş
Ama
ıstakozlar bir zamanlar o kadar yaygındı ki
Toplumun
en alt düzeyindekiler için bir besin kaynağı olmuş
Mahkumlara
ve hizmetçiler yemek olarak sunulmuş
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVeut8JAaAD6skfct4U9Ea1zECRbf493iGsJlLkBcWp2uQRSpz0Fp6XGhXsiWEL1t4EpyZteRT5Xd-lVmHXVMfaSJg7goxJGJP0ibscr3gPS2r1V9y0YIZ7O8u06LFKLm0zPbN0Nos6m_aP-8_KVBpbdjn5s5DI82Oq6ZDTZcr7q7xrh8Iz1128Gt4xVg/s16000/Fakirlerin%20Yeme%C4%9Fi%20Istakoz,%20Nas%C4%B1l%20Zengilerin%20Yeme%C4%9Fi%20Oldu.png)
Peki bu
deniz hayvanı sizce neden yalnızca alt gelir grubundan insanlara sunuluyor?
Bunun
nedeni ise pişirme gibi görünüyor
Istakozun
eti, diğer deniz mahsüllerine göre biraz daha hassas ve çabuk bozuluyor.
Günümüzde
farkında olunan pişirme yöntemlerinin aksine
Istakoz o
zamanlarda da öldükten sonra pişiriliyormuş.
Öldüğünde
salgılanan ve otolize (Otoliz, hayvan ya da bitki hücrelerinin, bakteri ve küf gibi dış
etkenlerin her türlü etkisi dışında, kendi enzimleriyle tahrip olması ve aşırı
olgunlaşan) neden olan enzimlerin ıstakozun etinin
tadını bozması muhtemel.
Tadı
nedeniyle daha alt sınıfların tüketimine itilmiş olma ihtimali gerçekten
yüksek.
Kıyılara yakın
yerli kabileler ıstakozları yiyecek yerine
Gübre veya yem olarak kullanıyordu.
İnsanlar yoksullukları belli olmasın diye ıstakoz kabuklarını bile saklarmış
Massachusetts'te sözleşmeli hizmetçiler ıstakoz yemeklerinin haftada üç kez ile sınırlandırılması için dava açtılar ve davayı kazandılar.Istakozlar bol miktarda bulunuyordu
Kıyıdan toplanması kolaydı
Dipten beslenen canlılar olarak görülüyordu.
Genellikle macun veya güveç olarak tüketilirlerdi.
19. yüzyılın başlarında ıstakozlar
Boston'da pişmiş fasulyeden daha ucuzdu
Hatta bazen kedilere bile yem olarak veriliyordu.
Ancak 19. yüzyılın sonlarında demiryolları yaygınlaştıkça
Istakozlar trenlerde servis edilmeye başlandıkça
Onlara aşina olmayan insanlar onları lezzetli bulmaya başladı.
Bu, talebin artmasına ve ıstakoz konservesinin üretimine başlamasına yol açtı.
1920'lere gelindiğinde ıstakozların sayısının azalması
Talebin artmasıyla birlikte ıstakozlar
1950'lerde sadece ünlüler ve zenginlerin menüsünü süsleyen popüler bir lezzete dönüştü.
Bende diyordum ki, Niye bu istakozu diri diri kaynamış suya koyuyorlar diye, demek ki nedeni bozulmasımış
YanıtlaSilTamam ölünce bozulma başlıyor olabilir ama tam pişirmeden önce öldürüp, öyle kaynar suya atsalar olmazı acaba????
SilNeyi böyle çok tüketirseniz onu tabiatta yerine koyma zor oluyor
YanıtlaSilEvet Doğru konuya değinmişsiniz. Yağı için balinaları avlamışlardı. Dünyada balina sayısı müthiş düştü. sonra yasak getirdilerde yavaş yavaş balina popilasyonu kendine gelmeye başladı.
SilBunu fil dişi için fillerde yapmışlardı
Tarık Hocam, Maşallah her konuda bilgilendirmeye devam ediyorsunuz. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilBilgim ölçüsünde bir şeyler derlemeye çalışıyorum
SilGeçenler de tarih konusunu işleyeceğim demiştiniz?
YanıtlaSilDoğru söylediniz. Yarın akşam "Sünnet" konusunu yayınlamayı düşünüyorum.
SilTeşekkür Ederim Tarık Hocam
YanıtlaSil🙏 🍃🍀🌱🌴🌿🥦🌳🎋
SilBilgilendirmeniz için teşekkür ederim.İyi bayramlar diliyorum Tarık Hocam. (ESK. Ahmet Oğ.)🙏
YanıtlaSilÇok faydalı oldu hocam, bilmiyordum. Teşekkür ederim. (İst. Mehmet Ha.)
YanıtlaSil