Zeytinyağın Rengini Yeşil mi? Yoksa Sarı mı? Neden Bu Fark Meydana Geliyor
Tam zeytin zamanı şimdi
Onun için belki bilmeyenler vardır diye
Bir bilgi aktarmak istedim
Herkesin kafasını kurcalayan ZEYTİNYAĞI hakkında derleme.
Çünkü şu an zeytinyağı almanın tam zamanı
Tarık Başçıl _ 29 Ağustos 2023
1 ile gördüğünüz yeşil renk olan yağ
Erken hasat dediğimiz yağ.
Rengi genelde yeşil olur.
Zeytin ağaçta olgunlaşmasını tamamlamıştır
Fakat daha kararmaya başlamadan ağaç üzerinden toplanır.
Bu zeytin toplandıktan sonra üzerinden 4 saat geçmeden hemen sıkıma girer ve yağ çıkarılır.
Zeytin bu haldeyken içindeki mineraller üst seviyedir.
Bolca klorofil içerir ancak bu yöntemde zeytinden çıkan yağ oranı az olduğundan maliyetlidir.
Sabahları kahvaltıda salatalarda ve birçok hastalıkta kullanılır
Maliyeti yüksek olduğundan satış fiyatı da yüksektir.
★★★★★★★★★★★★★★
2 ile gördüğünüz yağ taze yağdır.
Şöyle ki zeytin toplanır biriktirilir
Sonra sıkıma gider
Sıkımdan sonra dinlendirilmeden ambalajlanır
Piyasaya sürülür.
Aroması tadı mükemmeldir
Tek dezavantajı aslında bu dezavantaj değildir
Bence avantajdır dinlenmediği için rengi bulanıktır
Hafif tortuludur
Zamanla tortusu dibe çökecektir.
Her türlü yemeklerde salatalarda kahvaltıda rahatlıkla kullanılır ve ömrünüze ömür katar.
★★★★★★★★★★★★★★
3 ile gördüğünüz yağ
Ortadaki yağın sıkımdan sonra dinlenme tanklarına alınıp dinlendirilen
Tortusu dibe çöktükten sonra
Satışa sunulan aroması kokusu her şeyi ile mükemmel doğanın insanlara sunduğu en güzel gıdadır.
İster gıda olarak ister ilaç olarak her şeyde kullanabilirsiniz.
Sızma zeytinyağı zeytin toplandıktan sonra
Sızma zeytinyağı zeytin toplandıktan sonra
Kırma ve parçalama ezme yöntemi ile zeytinden ayrıştırılması sonucu elde edilen yağdır.
Hiçbir katkı maddesi ve kimyasal kullanılmaz.
★★★★★★★★★★★★★★
Riviera zeytinyağı da ise
Yağın içine
Asidi çok yüksek olduğundan
Tatlandırıcılar asit azaltıcılar eklenir
Bu yağ rafine edilir.
Bazı durumlarda içine kanunların izin verdiği oranda
Mısır özü gibi maddeler katılır
★★★★★★★★★★★★★★
Ek Bilgi;
Genellikle her türlü yağ sıkıldıktan sonra Mayıs’a kadar bekletilir
Tortusu çökertilir.
Erken hasat dediğin gibi
Ancak sızma yağ eskisi gibi maalesef az yapılıyor.
Normalde soğuk sıkım / sızma olmalı
Böylece asiditesi düşük oluyor.
Soğuk sıkımı biraz buharla arttırıyorlar
Soğukluktan çıkıyor
Sızma yağ diyorlar.
★★★★★★★★★★★★★★
Artık soğuk sıkımdan yağ gelmeyince sıcak proses başlıyor
Zeytinin gövdesindeki kalan her yağ buharla ısıtılıp alınıyor.
Böylece asit oranı yükseliyor, tadı bozuluyor
Bunların içindeki istenmeyenleri atmak için rafinaj yani distillation uygulamıyor.
Bu sırada aroma ve tat veren özellik azalıyor
Asit azalıyor ama yine de %1.5’un üzerinde.
Piyasada en çok bulunan ve satılan bu tür
Sızma veya soğuk sıkım
Hele hele erken hasat inci gerdanlık.
Güney Doğu Anadolu, Hatay, Suriye tarafı zeytinleri daha koyu renk veriyor
Asit oranları ve aromaları yüksek.
Türkiye’de en güzel yağ Ayvalık, Edremit yöresindeki zeytinden çıkıyor.
★★★★★★★★★★★★★★
Naturel zeytin
yağları:
a) ekstra naturel sızma -- serbest asitliği < 0,8g/100g yağ
b) naturel birinci -- serbest asitliği < 2g/100g yağ
c) lampant -- serbest asitliği > 2g/100g yağ
Rafine zeytinyağı --serbest asitliği < 0,3g/100g yağ
Riviera =
rafine yağ + (max %10) naturel yağ
Norveç Finlandiya ve daha birçok ülkede erkekler
YanıtlaSilSevgililerine/eşlerine zeytinyağı hediye eder.
Bunun anlamı sen benim için çok yaşa demektir.
(Norveç İrem Demirel)
Yeni doğan oğlumun kafasında çıkan konak adı verilen bir mantar türünü sikip atan
YanıtlaSilÇıkıp çıkacağına pişman eden
Mucizevi bir ilaç.
Doktor bile ilaç yerine zeytinyağı sürün dedi
Gerisini siz düşünün.
(Muğla Halil Kara)
Has zeytinyağı ekmek banıp yenilebilecek hatta içilebilecek kadar güzel olmalıdır.
YanıtlaSilBunun için benim tavsiyem soğuk sıkım
0.6 - 0.8 bandında asit derecesinde
Koyu renkli ve koyu kıvamlı yağlardır.
Tabi bu renk ve kıvam yöreye göre farklılık gösteriyor.
Şişesini açtın mı
Odayı buram buram zeytinyağı kokutacak yağ dediğin.
(Bergama Kerim Kalın)
Zeytinyağı denince akla yeşillik gelir.
YanıtlaSilTereyağı denince o yeşillikte beslenen hayvanlar
(İst. Berrin Küt)
Her yağ, çabuk okside olduğundan
YanıtlaSilÇok yüksek kalori içerdiğinden zararlıdır.
Ama zeytinyağı diğer yağlar içinde taşıdığı fenolik bileşenler
E vitamini sayesinde daha az zararlıdır.
Ama asla mucize değildir.
(Esk. Remzi Pazu)
Osmanlı döneminde zeytin politikamız yok
YanıtlaSilAslında zeytin de çay gibi cumhuriyet döneminin kazanımı.
Cumhuriyet kurulunca zeytin kültürü yaygınlaşıyor
Devlet politikası haline geliyor.
Ziraat mühendislerini İtalya’ya zeytincilik eğitimine gönderiyorlar.
Yalova’dan başlayarak Marmara’ya, Ege’ye, Akdeniz’e zeytin ağaçları dikiliyor.
Zeytincilik araştırma enstitüsü kuruluyor, zeytin kanunu çıkarılıyor.
(Kütahya Emir Fakı)
1953'te ilk margarin fabrikalarını açıp zeytinyağımızı karaladıkları dönemde
YanıtlaSilBu kampanya kapsamında sipariş üzerine rezil bir türkü piyasaya çıkıyor.
Orjinali bir Rum türküsü.
Sözleri aşk üzerine.
2 Kasım 1954 tarihinde muzaffer Sarısözen tarafından derleniyor.
Radyoda Türk halk müziği olarak yer alıyor.
Hepinizin bildiği şarkının sözleri:
Zeytinyağlı yiyemem aman
Basma da fistan giyemem aman
Senin gibi cahile
Ben efendim diyemem aman
(Muş Tarık Çelebi)
Mucize olduğu konusu bilimsel olarak safsatadır.
YanıtlaSilHakemli, çift kör, plasebo kontrollü rat ve insan çalışmalarına bakmadan
Böyle herhangi bir etken madde, bitkisel yağ, baharat vb. hakkında methiyeler düzmeyin.
(İst. Zafer Kuzu)
Zeytinyağı, kır kökenli ama kentli tutkusu.
YanıtlaSilTereyağı, fabrikasyon fakat taşra gözdesi.
(Mersin Nilgün Kırmızı)
Birçok etkene bağlı olmakla birlikte verimi %10 ila %33 arasındadır.
YanıtlaSilYani 1 litre zeytinyağı için gerekli zeytin miktarı 3 ila 10 kilogram arasındadır.
3'e 1 veren zeytin altın gibidir
Onlara gözünüz gibi bakın
Şarkılar söyleyin, sevin okşayın.
10'a 1 vereni ise kökünden kesin, kökünü de sökün.
Ya başka bir türe yönelip başka meyveler dikin ya da daha iyi cins zeytin dikin.
(Kilis İdris Değirmen)
Zeytinyağının üste çıkması kolay.
YanıtlaSilTereyağının üstünden kıl çekmesi kolay.
(Kastamonu Şaban Kardeşli)
İyidir güzeldir de
YanıtlaSilHer yemekle de gitmez.
En basit örnek makarnayı pilavı katleder!
(Kayseri Hatice Kara)
Zeytinyağına alıştıktan sonra dışarıda yemek yenilemez
YanıtlaSilYenilen şey yavandır
Hep bir şeyleri eksiktir.
(İst. Sevgi Tosun)
Doğduğumdan beri içinde yüzdüğüm
YanıtlaSilTadına hiçbir şeyi değişmeyeceğim mucizevi lezzet.
Tabi ki damak tadı meselesi ama gözünüzü seveyim şu yağa "çok ağır, berbat" gibi sıfatlar yakıştırmayınız
Kalbim kırılıyor
Bana sövmüşsünüz gibi geliyor yeminle ya.
(İzm. Tansel Keleş)
Diğer yağlardan farklı olarak bir meyvenin yağıdır.
YanıtlaSilDiğer yağlardan farklı olarak rafine edilmeden kullanılabilen tek yağdır.
En güzeli, en iyisini belirlemek tamamiyle damak tadı ile ilgilidir.
Ayvalık yağı güzel, Aydın yağı kötüdür diye bir şey yoktur.
Sadece damak tadı vardır.
(Muğla Gül Esen)
Domat, peynir, haşlanmış yumurta
YanıtlaSilİsteğe göre zeytini bir tabağa koyup üzerine zeytinyağı gezdirin.
Bana bana gömün onu mideye.
Kendine has mükemmel kahvaltı tabağı.
Evet, kapitalistim.
(Mersin Kemal Pazu)