Yaşadığı Dönemde, Tüm Zamanların En Güzel Kadınlardan Biri Olarak Kabul Edilen _ CAPUCINE

Bu gün 91 yıl önce ( 6 Ocak 1928, Saint-Raphaël, Var, Fransa ) doğdu
İnişli çıkışlı bir yaşam sürdü

Bütün dünya onu beğenmesine rağmen o intiharı (17 Mart 1990, Lozan, İsviçre  ) seçerek yaşamına son verdi

Güzelliğini hayran olduğum Fransız film yıldızı
Capucine (Latin Çiçeği) hakkında birkaç cümle ve fotoğrafları ile anmak istedim

Tarık Başçıl

Germaine Hélène Irène Lefebvre adıyla 6 Ocak 1928 yılında güneydoğu Fransa’nın Provence-Alpes-Cote d’Azur bölgesinde Raphael var kasabasında orta sınıf bir Fransız ailesinin kızı olarak dünyaya gelen Capucine (Kap-oo-seen), genç kızlığında, ünlü Paris Beaux-Arts’da (Güzel Sanatlar) dil eğitimi almış

Avrupa’da savaşın bitiminde, ailesi tarafından öğretmen olarak bir iş bulması için baskı altına alınmasına rağmen, öğretmen olmak yerine bir bankada çalışmayı tercih etmişti.

17 yaşında Paris’te üstü açık bir faytona binerken bir fotoğrafçı tarafından keşfedilmişti.
Fotomodelliğe ve mankenliğe de bu şekilde başlamış, bir moda mankeni olarak Christian Dior, Givenchy, Maggy Rouff gibi modaevleri ile çalışmaya başlaması da böyle gelişmişti.

Mankenliğe başladığında uzun olan adını değiştirmiş, adını tek bir kelimeyle, hoş kokulu, parlak kızıl, turuncu, sarı, maun ve krem renklerindeki “Nasturtium” (Türkçesi Latin Çiçeği) adlı sarmaşık türü bir çiçeğin Fransızcası olan “Capucine” yapmıştı.

Bu adı kendine uygun bulmuş, profesyonel hayatına Capucine olarak devam etmişti. Ona sadece yakın arkadaşları “Cap” diye hitap ederlerdi.
Yıllar sonra bir gazeteciye,
“Germaine adından nefret ederdim, model olduğumda değiştirdim. Her nasılsa bir şekilde bu isim kaldı; Ve buradayım.” demişti.


Bu egzotik isim, onun ince uzun bedenine, kemikli yüz yapısına, gri-mavi hülyalı bakışlarına ve soğuk, ulaşılmaz ve bir o kadar da asil beden diline, özel dikim bir elbise kadar iyi uymuştu.

Onu, çıkık elmacık kemikli uzun yüzü, ince ve sivri burnu ve uzun boynu nedeniyle Mısır kraliçesi Nefertiti’ye benzetenler de olmuştu.


Capucine uzun bir zamandır manik depresyondan muzdaripti
ve yıllar içinde birçok kez intihar girişiminde bulunmuş, bu girişimleri yine İsviçre’de yaşayan arkadaşı Audrey Hepburn tarafından son anlarda engellenmişti.

17 Mart 1990, Yaşadığı dönemde, tüm zamanların en güzel kadınlardan biri olarak kabul edilen CAPUCINE, 62 yaşında, İsviçre’nin Lozan kentinde Chemin de Primerose 6’da yaşadığı 8 katlı apartmandaki dairesinden, kendini boşluğa bırakarak hayatına son vermişti.



19 Mart’ta, rol aldığı “Anne Frank”ın Miami’de gösteriminin yapılacağı akşam, otel odasında bulunan Audrey Hepburn’a bir telefon gelmişti.
Audrey’in yüzü, telefona cevap verdikten sonra küle dönmüş ve ağzından büyük bir acıyla, sadece “Capucine” kelimesi çıkabilmişti.

Audrey Hepburn ve eşi Robert Wolders birkaç hafta sonra, İsviçre’ye döndüklerinde, onları birçok “Cap krizinden” tanıdıkları ve nazik bir insan olan Capucine’in psikiyatristi ziyaret etmiş ve onları şok edecek acı gerçeği dile getirmişti:

“Capucine’in acı çekmesi çok dayanılmazdı, bu gerçekten de en iyi çözüm oldu.”


Ne yazık ki son zamanlarında Capucine tüm servetini yitirmiş, Holden’in ona bıraktığı para da bitmişti, tek kalan varlığı dairesiydi.
Öldükten sonra Capucine, Audrey Hepburn için olağanüstü bir jest yapmıştı. 
Capucine kendi iradesi ile hazırladığı vasiyetinde, o dairenin satılmasını ve elde edilen gelirin yarısının Kızıl Haç’a, diğer yarısının da Unicef’e verilmesini ve her iki bağışın da Audrey’in çalışmalarının onuruna verildiğinin belirtilmesini şart koşmuştu.
Ayrıca satış sonrasında elde edilen yaklaşık 100.000 doların Audrey Hepburn tarafından nereye verilmesi gerektiğinin belirlemesi istenmişti.


İntihar ettiğinde, kimsesi yoktu, arkasında yalnızca evinde onunla birlikte yaşayan üç kedisi kalmıştı.

Capucine 1948 - 1990 yılları arasında 36 film ve 17 televizyon yapımında yer almış

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anneler Günü İçin 3 Derleme

Kağıt Bardak ve Makam

Yaşam Trenimiz

Bilge ve Cahil

Sultan Abdülaziz’in Dişi Ağrımamış Olsa idi. Gezi Parkı Davası Olmayacaktı. Niye Aron Angel İlgisi Var ve Belediye Seçimi

Afrika Niye Önemli

Unutulmaz Film Sahneleri ve Müzikleri _ 2

Hayattan, Edebiyattan, Tarihten ve Filozoflar gibi Ünlü Kişilerin Sözler ve Videolar Serisi _ 040

Bazen Önüne Gelecek Çok Büyük Fırsatı, Aslında Fırsat Olmadığını Görebilen Kişi Olmak. Sizi Sony Yapabilir

Film Önerim _ Bitmeyen Sınav (12th Fail) _ Biyografi _ Hindistan _ 2023 _ İmdb 9,1