Film Önerim - Alacakaranlık Samurayı 2002 Japon Yapımı Dram ve Tarih İmdb 8.1



Yönetmen Yamada, bildik hikâyelerin aksine, samurayların korkuları olabileceğini, aşık olabileceğini, kılıçla insan öldürmekten kaçınmak için elinden geleni yapabileceğini göstermeye çalışıyor. Bu bakımdan film bolca kılıç şakırtısı ve kan görmek isteyenler için tatmin edici olmayabilir.

19. yüzyılın sonlarına doğru, katı kurallarla yönetilen samuray sistemi, son yıllarını sürmektedir. Iguchi Seibei bu sistemin işlediği son feodal köylerden birinde, düşük rütbeli bir samuraydır. Yaşlı ve hasta annesine ve iki kızına bakmak zorunda olduğundan, günbatımından hemen sonra evine dönüp diğer samuraylar gibi içmeye gitmediği için ona biraz da alayla, “alacakaranlık samurayı” lakabı takılmıştır.

Herkesin aşağıladığı, kendisine hiç güvenmeyen, fakirlik içinde yaşayan, kadınlara özgü görülen işleri yapan bir samuraydır O.

Çocukluk arkadaşı güzel Tomoe’nin yüksek rütbeli eski kocasını tahtadan bir kılıçla yenince, diğer samuraylar ve aşiret reisi bir yana, Tomoe’nin de gözüne girer.

Hayatını çocukken bez bebekler yaptığı kadın için riske eder. Düşmanını yense de, gerçek bir erdemle bu zaferin duyulmasını asla istemez.

Ancak zaferi kulaktan kulağa yayılır ve Tomoe'nin de kulağına gider.

Seibei, tam bu yoksulluk ve eziklik döngüsünü belki kırabileceğini düşündüğünde, üstleri ondan aşirete karşı gelen tehlikeli ve güçlü bir samurayı öldürmesini ister. Onurunu kurtarmanın tek yolu, bu tehkikeli görevi üstlenmektir, ama yaşlı annesini, kızlarını ve çocukluk aşkını geride bırakmak buna değecek midir?..  


Hem ülkesinde ve hem de uluslararası arenada birçok ödül almış olan yönetmenin son filmi , “Tasogare Seibei (Alacakaranlık Samurayı)”, Japonya’nın en saygın sinema dergisi sayılan “Kinema Junpo”da aldığı yılın En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra Japon Film Akademisi tarafından En İyi Yönetmen ve Görüntü ödülleri de dahil olmak üzere 12 ödülle taçlandırılmıştır. İlginçtir ki, bu film Yamada’nın o güne kadar çektiği ilk samuray filmidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anneler Günü İçin 3 Derleme

Kağıt Bardak ve Makam

Yaşam Trenimiz

Bilge ve Cahil

Sultan Abdülaziz’in Dişi Ağrımamış Olsa idi. Gezi Parkı Davası Olmayacaktı. Niye Aron Angel İlgisi Var ve Belediye Seçimi

Afrika Niye Önemli

Unutulmaz Film Sahneleri ve Müzikleri _ 2

Hayattan, Edebiyattan, Tarihten ve Filozoflar gibi Ünlü Kişilerin Sözler ve Videolar Serisi _ 040

Bazen Önüne Gelecek Çok Büyük Fırsatı, Aslında Fırsat Olmadığını Görebilen Kişi Olmak. Sizi Sony Yapabilir

Film Önerim _ Bitmeyen Sınav (12th Fail) _ Biyografi _ Hindistan _ 2023 _ İmdb 9,1